Fárasztó Faviccek

Megnevettet és lefáraszt - ez a viccek kuriózuma, a favicc!

Én mondom Neked, ez a legtutibb anyag, amit kínálhat neked a viccszakma! - Persze ha van érzéked hozzá. A favicc más, mint a többi vicc: a szójátékok és helyzetkomikumok melegágya!

Hangolódj rá és hahotázz nagyokat rajtuk!

Beküldte: BaraDátum: 2010.11.10 Idő: 22:35:19

Vitadoboz 26

Mivan ha hangsebességgel megyünk és megszólalunk?

5.86
267 szavazat

Hozzászólások (42)

géza szerint:

2010.11.27 -

1. hsz
mintha csak tátognánk, nem fogjuk hallani..
Kuci szerint:

2010.11.27 -

2. hsz
nem konkrétan
szerintem lehet hallani a hangot csak utánad...nem ugy h melletted vagyunk...hanem utána nemtom hány km-re xd
G szerint:

2010.11.27 -

3. hsz
odaérsz mire megszólalnál... :D
Kuci szerint:

2010.11.27 -

4. hsz
de vájratok
hangsebességel megyünk
akkor ugyanugy beszélek
mert ha belegodnoltok gyorsabban kéne menni mint a hangsebbeség:D
nincs igazam?
KisLalik szerint:

2010.11.27 -

5. hsz
Mivel a hangod mellett mész, addig fgod hallani amilyen messze elhallatszik. Magyarán egyre halkabban fogod hallani.
Randiii szerint:

2010.11.27 -

6. hsz
Egyenletes mozgás esetében a hangot ugyanúgy hallani fogom, mintha állnék a földöl.
1 mach sebesség esetén a hangom hozzám viszonyítva ugyanúgy 1 mach sebességgel halad, tehát összességében 2 mach lesz a hang terjedési sebessége.
Aaron szerint:

2010.11.27 -

7. hsz
A vitadoboz kérdése már megint hiányos... Hangsebességgel haladok, de ez még önmagában nem elég. Ha körbevesz valami zárt tér (pl. repülőgép), akkor úgy halljuk a hangunkat, ahogy hallanánk egy helyben állva.

Feltételezem a kérdés feltevője arra az esetre gondolt, amikor hangsebességgel megy el a fejünk mellett a levegő.

Randiii elmélete egyből nem helyes. Sok felé látni azt az érdekes elméletet, hogy ha a kilőtt pisztolygolyó hangját hallod, akkor az már téged fejbe nem talál, mert gyorsabban halad a hangnál, s ha hallottad, akkor még élsz... Utána lehet járni. Egy kísérlet: elhalad melletted egy autó: előbb magasabb, aztán mélyebb a hangja... miért? mert összesűrűsödnek, vagy kihígulnak a hanghullámok.

KilLalik ötlete sem a legésszerűbb. A hang terjedése is olyan, mint a fényé (az leszámítva, hogy egyik longitudinális, a másik transzverzális): ami már egyszer elment és akadályba nem ütközik, vissza nem jön... ha párhuzamosan haladsz a hanggal, soha nem ér el a füledbe a hang. vissza kéne valamiről verődjön, egyenesen rád...

Kuci elmélete kicsit zavaros számomra, szóval nem fogtam fel, mit akart írni.

SZERINTEM, ha a "mivan" alatt a "hallani fogod-e a saját hangod" kell érteni, akkor a válasz igen. de másképp... tompábban, mélyebben, mert belülről hallod, de kívülről nem.
Orgyilkos szerint:

2010.11.27 -

8. hsz
Sok műveletlen ember van... Főleg Aaronnak gratulálok, aki még oszt is másokat...
Randiiinak van igaza. A repülőgép mozog, de a hang ugyanúgy terjed benne, mintha állnál. Viszont ha a repülőgép tőled távolodik és vki beszél rajta, nem fogod hallani. A rezgés sebessége is az inerciarendszertől függ. Ha belegondoltok a Föld a Nap körül is a hangsebesség sokszorosával kering mégis tudunk beszélni.

A kilőtt golyót azért fogod azután hallani, miután becsapódott mert gyorsabb a hangsebességnél. Ha "a golyón állnál" tökéletesen hallanád a süvítő levegőt.

A kocsik elhaladása melletted pedig a Dopler jelenség miatt hallatszik változó magasságúnak. A hang magasságát a frekvenciája adja. A frekvencia tulajdonképpen azt jelenti hogy másodpercenként hányszor tesz meg a hullám egy teljes rezgést. Ha a hang forrása mozog (mondjuk egy kocsin), és te egyhelyben állsz akkor a hang a forrás sebességével gyorsabban halad feléd, mintha a kocsi állna. Ha a hullám pedig gyorsabban halad akkor 1 másodperc alatt nagyobb része jut a füledbe, azaz nagyobb lesz a frekvenciája. Ugyanez fordítva történik mikor elhalad melletted, olyan mintha a hang le lenne lassítva.
Ezért jellegzetes pl. a Forma-1-es kocsik hangja is.
Toto szerint:

2010.11.27 -

9. hsz
Igen!
JánosPálPápa szerint:

2010.11.28 -

10. hsz
semmi.
Aaron szerint:

2010.11.28 -

11. hsz
OFF

Köszi a jellemzést.

Én eddig úgy tudtam, hogy egy vita alapja mások véleményének meghallgatása és fölötte való elgondolkodás. Én kérlek téged, hogy segíts nekem ezt műveltebben tenni.

Bocsánat, ha valakinek a lelkébe tapostam. Nem állt szándékomban. Objektív szerettem volna lenni és nem úgy kritizálni más véleményét, mintha az illetőt kritizálom.

ON

Tételezzük fel, hogy nem válaszoltam a kérdésre, mert igazából a kérdést nem értettem meg teljesen.:P
trapisti szerint:

2010.11.29 -

12. hsz
Ha nyitott térben vagyunk ideális körülmények között (eltekintünk az örvényektől meg hasonló dolgoktól) akkor:
Minden teljesen normális, amíg meg nem szólalunk. Amint megszólalunk a hang elkezd utazni a saját sebességünkkel velünk párhuzamosan(persze ellenkező irányban is, de ez minket most nem érdekel). Tehát minden egyes hangot amit kiadunk hallani fogunk. Egy óriási hangzavarban utazunk, és ha pont kiadunk egy hangot ami rezonál a koponyánkkal akkor szét is robban a fejünk:D. Közben a földről néznek ránk, hogy mi a franc okozza a hangrobbanást, majd elkezdik letörölni magukról a vér és agydarabkákat.
Steve szerint:

2010.11.29 -

13. hsz
Sztem a kerdest ugy kell ertelmezni, hogy hangsebesseggel tudunk futni a foldon.

Es megszolalsz...

Hallod magad!
Bezzeg ha hattal futnal...

...akkor is hallanad magad.

Viszont, ha folyamatosan egyre gyorsulsz, akkor sztem nem (Persze, csak ha hattal vagy). :P
XDé
DanX szerint:

2010.11.29 -

14. hsz
Ez függ több dologtól is. Ha a repülőgépben vagyunk akkor a körülöttünk lévő levegő nem végez mozgást vagyis ugyan úgy hallod a hangod mint ahogy ezt mások is írták. Ha hangsebességgel futunk akkor elméletben ugyan úgy ahogyan az autó közeledik magasabban kellene hogy halljuk a hangunkat. De gyakorlatilag nem tudunk így futni. Ha a repül gépből dugod is ki a fejed akkor a nyomás ami a fejedre hat ilyen sebességnél leszakítaná. Ha a helyén is maradna akkor a füled mellet elhaladó levegőtől nem hallanád. Szóval a válasz egyértelműen nem hallanád én szerintem legalább is :D
Matahari szerint:

2010.12.06 -

15. hsz
Szerintem a süvítő széltől nem hallanánk semmit :)
12alpi12 szerint:

2010.12.07 -

16. hsz
én nem értek ehhez, de azért van egy véleményem :
éljen!gyilkos
12alpi12 szerint:

2010.12.07 -

17. hsz
kicsit azért mégis ha gondolkodok..a hang sebessége 1000 valami km/s , és ilyen nagy sebességben mielőtt kimondanád hogy töredezettségmentesíthetetlenségeskedéseitekért ELÉGSZ A SURLÓDÁSTÓL ::Pkirályboldoggyilkoshihidd
Matahari szerint:

2010.12.07 -

18. hsz
12alpi12:

km/s? Az egy kicsit sok. Inkább km/h a helyes mértékegység :D
bkrmn szerint:

2010.12.08 -

19. hsz
12alpi12
hihi
tökéletes az ok fejtésfrankó
morbydance szerint:

2010.12.08 -

20. hsz
Feltételezem a kérdést úgy érti a kérdező, hogy hallod-e a saját hangod...és azt is feltételezem, hogy ezt nem úgy gondolta h egy repülőgépen ülsz mert az úgy nem lenne túl izgalmas, sztem arra gondolt, hogyha mondjuk kihajolsz a repülőgépből és kilóg a fejed ( :D:D ). Ami a legjobban tetszik az az, hogy Orgyilkos elég durván leszólta Aaron-t, holott neki van igaza... Orgyilkos... TE MINDENT FÉLREÉRTETTÉL :D...

Randiii úgy gondolta, h kidugja a fejét ( :D ) és úgy mond valamit. Ezzel csak az a baj, hogy a sebességed nem befolyásolja a hang sebességét hozzád viszonyítva, mivel a hang hullámokból áll, mely úgy képzelhető el mint egy csomó golyó rugóval összekötve, és ha meglöksz egyet, akkor az meglöki a többit. Nem egy konkrét anyag… Például légüres térben mindenki „süket” lenne, mert nincs olyan közeg ami közvetíti a hullámokat... Csak a szállító közeg és a te sebességednek különbsége számít…

Orgyilkos, Te pedig arra gondoltál (feltételezem), hogy egy repülőgépben ülsz ami hangsebességgel megy, te meg ülsz ott magadban és mondasz valamit… Hallani fogod a saját hangod, mert a repülőgép olyan, mint egy edény ezért a benne lévő levegő sebessége egyezik a te sebességeddel, ami jelen esetben 1 mach, de ez lényegtelen, mert (mint mondottamvolt) a te sebességed és a körülötted lévő levegő sebességének a különbsége 0… Szóval hallod a hangod, mert a 1 mach-al gyorsabb nálad…

De most válaszolok az eredeti kérdésre… Aaron-nak van igaza! Ha kihajolnál az 1 mach sebességű gépből, akkor a levegő sebessége körülötted mondjuk úgy, hogy 0 (elhanyagolható) lenne, viszont a te sebességed 1 mach (kb 1000 km/h), így ha megszólalsz, akkor a hang sebessége szintén 1 mach lesz, mivel a levegő sebessége 0, ezért te és a hangod párhuzamosan mentek egymás mellett. Eddig logikus… VISZONT most jön a rész amit sokan nem tudnak… Most képzeld el a szélárnyék jelenséget az autóversenyben, vagy amikor az ujjadat gyorsan húzod a vízben és van utána egy kis „mélyedés” a vízben… Két lehetőség: 1: Mivel a hang a levegő miatt terjed (LÉGÜRES TÉRBEN NEM!), ezért a téged kikerülő levegővel együtt légüres tér lesz körülötted, így nem jut el a hang a dobhártyádig… 2: Még ha lenne is levegő a füledben a hang akkor sem jutna el odáig, mert a hanghullám a forrástól távolodva halad, szóval minden irányában tőled távolodik… Ezért még csak nem is tudna a füledbe jutni. Itt jön 2 lehetőség: A: vissza tud verődni valamiről a hullám B: nem tud visszaverődni. Amennyiben b, nincs miről tovább beszélni, elég egyértelmű :D , viszont ha a, akkor sem fog soha utolérni, mert egyenlő a sebességetek, ezért még ha vissza is verődik ánégyzet + bénégyzet = cénégyzet :D … Hosszabb utat kell megtennie, de mivel egyenlő gyorsaságú soha nem ér utol… (Képzeld el, amikor két teljesen egyforma sebességű autó megy agymás mellett, és az egyik sávváltáskor hátrébb kerül).

DE! Ha a hangod egy kicsit gyorsabb lenne mint te, akkor valószínűleg egyszer utolérne így hallhatnád magad, még ha késleltetve is…

MINDENESETRE! Hogy a végén kicsit megbonyolítsam az egészet, NEM azt mondom, hogy nem hallanád magad, mert igenis hallanád, csak tompábban (mintha a szomszéd néni kiabálna neked). Ennek az a magyarázata az, hogy nem csak a levegő vezeti a hullámokat, hanem a szilárd anyagok is… A magyarázat elején szóbahoztam, hogy a közeg sebességének és a dobhártyád sebességének különbsége számít, viszont mivel a koponyád és a dobhártyád sebességének a különbsége 0 (amennyiben nem rázod a fejed :D ), ezért a koponyád átvenné az általad keltett rezgést (mint egy gégemikrofon), amelyet közvetítene a dobhártyádnak, így (a sűrűség és anyagminőség miatt) tompán mégiscsak hallanád magad…

VISZONT! Sztem az egészről nincs értelme beszélni, mert a légnyomáskülönbség miatt, ami ekkora sebességkülönbségkor keletkezik, kipukkanna a fejed, mint egy lufi :D … Amennyiben nem kipukkanna, a légellenállás tépné le tőből :D
Isu szerint:

2010.12.09 -

21. hsz
nemtom milesz akkor de valószinüleg baj... a légellenállás miatt valószinüleg elégnénk de nem biztoshááát
Peti szerint:

2010.12.09 -

22. hsz
felrobban a szánk...(hangrobbanás)
Aaron szerint:

2010.12.10 -

23. hsz
Ember, komolyabb védőfelszerelés nélkül (tehát csak öltözék) lépte már át a hangsebességet. Nem égett el.
levi szerint:

2010.12.14 -

24. hsz
olivér meg kell h cáfoljalak a hangsebesség 1180km/h király
nubogar szerint:

2010.12.21 -

25. hsz
Szétröhögöm magamat ezeken az okfejtéseken! xD kacaj:Dkirály
Ismeretlen szerint:

2011.01.01 -

26. hsz
Itt a pontos megfejtes ha teszuk fel 2}*a negyzeten x 1180km/h x 2 :4 akkor pontosan 742 jon ki de mar most nem jo mert X szam-#-4^7(^ hatvany,# negyzet) *478:475=3 szoval atyaég! puu oszekavarodtam.... aszem 3nanomasodperc allat ha egy katapultbol meztelenul kilonenek 3nanomasodpercalat 1000red sejtunk egne el szal kb 30 perc alat elegnel xD de anyit nem repulsz =propellerfej
Megaszondó szerint:

2011.01.02 -

27. hsz
Aki hangsebességgel közlekedik az ne beszéljen!:P
morbydance szerint:

2011.01.03 -

28. hsz
kedves levi...rohadtul nincs igazad...de ezt majd megbeszéljük :D
jakkero szerint:

2011.01.12 -

29. hsz
meg különben se hallani hogy mit mond a süvítő szél miatt:)
BaaZooKaa szerint:

2011.01.13 -

30. hsz
Na igen, de mi van ha a gondolatnál is sebessebben megyünk? Akkor nem tudunk gondolkodni, tehát megszólalni sem. Vagy ha fénysebességnél gyorsabban megyünk akkor mit látunk? Ami volt vagy ami lesz? Ha meg hangsebességgel megyünk és mondunk valamit, azt egy süketnéma le tudja-e olvasni a szájunkról? Ha hansebességgel megyünk és tőlünk 10 méterre valaki aki szintén a mi sebességünkel halad pezsgőt bont, halljuk-e a pukkanást? hihi
MR.Y szerint:

2011.01.22 -

31. hsz
kkmmm szerint:

2011.02.03 -

32. hsz
ekkora b+eket!nevet
baromira csípné a szél a szemem...
de bukósisakon belül talán hallanám a hangom a zúgástól is, ha elég nagyot ordítok:D
Sanyika,a hülye vaddisznó szerint:

2011.02.28 -

33. hsz
Elkussolnánk
ati67 szerint:

2011.03.17 -

34. hsz
Már küldtek be embert védőcuccban a világűrből(sztratoszféra)de szerintem az normál 10m/s-os zuhanás volt ami kb220-240km/h óra volt.Ember túlélte és élt vagy 70évig.A hangsebességet nem bírnánk ki tehát fele távon Amen lenne járműtlenül.
név szerint:

2011.03.28 -

35. hsz
belerepülne egy muslinca az orrodba.
schweinsteiger szerint:

2011.07.12 -

36. hsz
ha hangsebességgel mész, és megszólalsz..akkor az energiamegmaradás miatt...a hangod az két hangsebességgel megy...azonban ha fénysebességgel mennél, akkor valószínüleg nem hallanád a hangot, mert attól nincs nagyobb sebesség....és egyébként ez gyakorlatilag a Doppel-effektus
ott egy paraszt látod? szerint:

2011.08.18 -

37. hsz
bleeeHát gyorsan megy az biztos:)
TamasDoman szerint:

2012.05.28 -

38. hsz
nem gyun semmi
Mr. Lazy szerint:

2012.06.01 -

39. hsz
Ha megszólalok akkor a fejemnek jön egy radio aktív bálna aki egy kerekűzik és marihuánát szív XDéljen!hurráatyaég!
a nagy mad szerint:

2013.12.06 -

40. hsz
Hahó!
a komment amiért jöttem, az morbydance-é volt! köszönet neki!

akik meg azt írják, hogy elégnénk meg a pofánkat is letépné a szél meg ilyenek, azoknak közepesen hangosan megjegyezném, hogy elég evidens, hogy egy ilyen kérdésnél csak elméleti síkon beszélgetünk. fúj
Fusskaa szerint:

2021.03.09 -

41. hsz
1.Először próbálj meg hangsebességgel közlekedni.
2.Győzödj meg róla, hogy nem vagy süket.
3.Nem fogod hallani magad, mert a fénysebességnél nincs nagyobb sebesség.
4.Rájössz hogy ez egy értelmetlen kérdés.hihi
szerint:

2021.11.06 -

42. hsz

Én is megmondom a magamét!

Név:


Hozzászólás:


happy  happy  happy  happy  happy  happy  happy  happy  happy  happy  smirksweat 

happy  happy  happy  happy  happy  happy  happy  confused  happy 

Milyen nap van ma?